מהי זיעה ומן הדרכים הכי יעילות להתמודדות עם בעיה של הזעת יתר? המדריך המלא לקיץ חם ללא זיעה.
| ד"ר להבית אקרמן |
חיכינו הפעם הרבה יותר מכל שנה והינה מתחיל להפציע הקיץ. אבל אצל חלקינו הקיץ לא מעורר אסוציאציות של שמש מלטפת וכיף, אלא של פחד מהזיעה. הדבר הבסיסי והחיוני הזה אצל חלק מהאנשים הופך למטרד של ממש תפקודי ומנטלי – שמרים ראש יחד עם הטמפרטורות שמתחילות לעלות.
זיעה, תאמינו או לא, עושה טוב לבריאות שלנו הבעיה שרוב האנשים נרתעים ממני היא בעיקרה אסתטית.
תהליך של הזעה הוא נורמלי והכרחי. בלעדיו הגוף שלנו לא היה מצליח להתקרר – כאשר חום הגוף עולה, לא משנה הסיבה, הזיעה היא זו שעוזרת לווסת אותו ע"י קירור. למעשה, התאיידות נוזל הזיעה מפני העור היא זו שגורמת לקירור הגוף.
אז כיצד נוצר ריח זיעה רע ומה הפתרונות?
לזיעה עצמה אין ריח. הריח עצמו נוצר כאשר נוצרים באזור מיקרואורגניזמים (חיידקים, פטריות) – שנמצאים בסביבה חמה ולחה שיש בה חלבונים ושומן שמופרשים מהבלוטות והם הופכים לקרקע טובה לגדילה.
יש כאלה שמזיעים יותר ויש כאלה שפחות, וזה חלק זה כמובן נטייה אישית ואת זה לא ניתן לשנות, אבל על מה כן אנחנו יכולים להשפיע?
יש מאכלים מסוימים (אלכוהול, חריף, שום, עמבה, קפה חם, קפאין בכלל) שמאותתים למוח שהגוף מתחמם, ולכן כאשר צורכים אותם תופרש יותר זיעה. מי שסובל מהזעת יתר צריך לנסות להימנע במקרים שחשוב להזיע פחות.
כמובן ששהייה באזור חם ועם אחוזי לחות גבוהים – תאותת לגוף להזיע יותר על מנת לשמור על טמפרטורת גוף תקינה.
ישנם בדים שהם יותר סופגים לחות כמו כותנה, ויש בדים סינתטיים, בעיקר פוליאסטר, לייקרה וכו שפחות סופגים את הזיעה – וזה הגוף עוד יותר מתחמם ועוד יותר מזיע. מי שנוטה להזעה מומלץ ללבוש בדים סופגים ומאווררים, ואף להחליף לעיתים קרובות, למשל גרביים.
כאשר אנחנו שמים תכשירי טיפוח – לחות, הגנה מקיפים וכו' בעלי מרקם שמן ודביק – מייד כשנצא החוצה זה יתחיל לנזול ולכן, מומלץ להשתמש בתכשירים במקרם קליל וכן לחסוך בשכבות.
מומלץ להקפיד
- להשתמש בתכשירים כמו דאודורנטים או אנטיפרספירנטים להפחתת הזיעה ואו הריח. ניתן למצא בשוק מוצרים שונים בצורת ספריי או סטיק, אשר ביניהם אין הבדל מבחינה בריאותית. התכשיר חייב להיות פעיל ויעיל. ישנם שלל סוגי דאודורנטים שמצד אחד יעילים להרבה שעות אבל מצד שני שומרים על העור (למשל, לא מכילים אלכוהול, היפואלרגנים, מכילים מים טרמליים, ויטמין B וכמוכן ללא מלחי אלומניום).
אחת הבעיות העיקריות זה גירוי של העור או פיתוח של תגובה אלרגית בד"כ לחומרי הבישום והחומרים המשמשים כמו פרבן או גירוי מהאלכוהול. ברגע שהעור מזיע הרבה הוא מראש יותר פגיע ורגיש ולכן קריטי להשתמש בתכשיר היפואלרגני ויש כאלה שעדיף להם ללא בישום. מה שעוד קריטי בתכשיר זה שהוא יהיה לא דביק ושלא יותר סימנים וכתמים על הבגדים – ושוב חשוב בעיקר למי שמזיע.
הדיאודורנטים היום מסוגלים לתת מענה לשעות רבות (יעילות עד 48 שעות). יש גם תכשירים מיוחדים ללא בישום וללא אלכוהול, וזה טוב בעיקר לאחר הסרת שיער או לעור רגיש. יש גם תכשירים אשר יותר ידידותיים לכדור הארץ, כמו למשל דיאודורנט ספריי שמכיל פחות גז – וכל זה מבלי לפגוע ביעילות מתמשכת של עד 72 שעות. - מקלחות עם מים וסבון – בעיקר באזורים המועדים להזעת יתר, כמו קיפולי הגוף, כפות רגליים – כפי שציינתי הריח הרע נובע מצמיחת מיקרואורגניזמים ולא מהזיעה עצמה. לאחר המקלחת לייבש טוב את האזור ולאוורר את האזורים הבעייתיים עד כמה שניתן. בגדים מאווררים, בדים סופגים, נעליים פתוחות, וכו'.
- טיפולים נוספים – למי שסובל מהזעת יתר משמעותית בבתי שחי יש פתרון של הזרקת בוטולונום טוקסין. טיפול זה יעיל לחצי שנה, בעיקר להזעה בבתי שחי, למי שמזיע בכפות ידיים ורגליים יש אמבט מלחים שנראה יונטופורזיס שיכול לתת הפוגות בהזעה (חיסרון: צריך להשתמש כל הזמן, אבל הטיפול ללא תופעות לוואי) וכמובן יש אופציה ניתוחית, שיש לשקול היטב לפני הביצוע, כיוון שזה כרוך בתופעות לוואי משמעותיות, כמו הזעת יתר מפצה.
- חייבים להתאים את שגרת הטיפוח למזג אוויר ולהזעה. מי שנוטה לסבול מהזעת יתר ממליצה מאד לחסוך בשכבות ולהשתמש בתכשירי טיפוח והגנה משמש בעלי מרקם מאד קליל.
ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת העור, יועצת מדעית למותג הדרמו-קוסמטיקה VICHY
אילוסטרציה: Freepik