תמונה:צבעים חצי-קבועים (אינדולה)צבעים טבעיים וצבעים סינתטיים הם סוגי הצבע הקיימים לשיער. כמה מילים על ההיסטוריה של צבעי השיער ועל מאפייני כל קבוצה
לצביעת השיער ישנה היסטוריה עתיקת ימים ואנו למדים כי כבר בתקופות היסטוריות רחוקות ושונות נשים היו מודעות לצבעי השיער. אנו לומדים מסיפורים כי בעבר השתמשו במשחות צבע שונות ומרחו אותן על השיער. בתקופת המלוכה המצרית השתמשו בפאות מהודרות בעלות צבעי שיער שונים ונהגו להגיע כך לנשפים וטכסים רשמיים. בתקופות הקודמות השתמשו בעיקר בצבעי שיער אשר הגיעו ממקור צמחי ופיתוח הצבעים הסינתטיים החל בערך בשנות ה – 80 של המאה 19, ובאמצע המאה הזו החלו לפתח טכנולוגיות יצור חדשניות אשר הפכו את צביעת השיער לחלק משגרת הטיפוח היומית של נשים. צבעי השיער מתחלקים לשני סוגים עיקריים: צבעים טבעיים וצבעים סינתטיים
צבעים טבעיים
הצבעים הטבעיים מתחלקים לשני סוגים: צבעים צמחיים וצבעים מתכתיים. הצבעים הנ"ל הינם שטחיים בלבד ואינם מצליחים לחדור למבנה השיער ולכן הם נשטפים במהירות מהשיער ומגוון הצבעים מצומצם מאוד.
הצבעים הצמחיים מיוצרים מעלים, גבעולים, קליפות ושורשים והם הצבעים העתיקים ביותר. חלק מהצבעים נוצרו מקמומיל , בלוטי אלון, תמצית אוכמניות, תמצית רימונים, חינה ועוד. החינה הינו הצבע הטבעי הנפוץ ביותר היא צובעת רק את השכבה החיצונית של השערה ומצפה אותה.
הצבעים המתכתיים מיוצרים ממלחי מתכות שונות מכילים בעיקר עופרת, ביסמוט ונחושת בעת הצביעה עוברים המלחים שינויים כימיים, תהליך זה גורם לשקיעה של שכבת ציפוי דקיקה על השערה. צבעים אלו אינם חודרים למבנה הפנימי של השיער תוצאת הצביעה מתבצעת בהדרגתיות, בתהליך צביעה זה השיער הופך להיות יבש קשה ולא נעים למגע. כמו כן בצבעים אלו ניתן רק להכהות את השיער.
צבעים סינתטיים
הצבעים הסינתטיים גרמו למהפך בצביעת השיער ופרצו את הדרך לשינוי גוון משמעותי ולהגשמת חלום לכל לקוחה בצבעי שיער. רוב הצבעים הסינתטיים חודרים למבנה הפנימי של השערה – לשכבת הקורטס.
שני המרכיבים המשפיעים ביותר על השיער הם האמוניה ומי החמצן.
הצבעים הסינתטיים, גם הם, מתחלקים לכמה סוגים: צבעים זמניים, צבעים חצי תמידים וצבעים תמידיים.
הצבעים הזמניים הינם שטיפות של צבע והם צובעים את השיער לזמן קצר עד לחפיפת השיער הבאה.
הצבעים החצי קבועים הם צבעים המיוצרים ממולקולות קטנות החודרות לשכבה החיצונית של השיער. החדירה של המולקולות הקטנות מאפשרת גם את קלות בריחתן ולכן, צבעים אלו נעלמים לאחר 10-14 חפיפות.
הצבעים הקבועים הם צבעים החודרים לתוך שכבת הקורטס ומסוגלים או להבהיר או להתמזג עם הפיגמנטים הטבעיים. הצבעים הקבועים יכולים לשנות שיער טבעי מכהה לבהיר ומבהיר לכהה ויש צורך לצבוע שוב רק את שורשי השיער שגדלו.
לכל צבע קבוע כמה מרכיבים עיקריים:
יוצרי צבע המאפשרים צביעה של שיער חסר פיגמנט; חומרי צימוד הגורמים לגוון טבעי יותר של הצבע; חומרים אלקליים – אמוניה הגורמים לפתיחת הקוטיקולה; חומרים מסמיכים – המסמכים את החומר ומונעים את נזילת הצבע וחומרי הלחות והטיפוח לשיער בזמן הצביעה. הם גם מותירים ריח נעים של בישום על השיער, לטשטוש הריח החריף של האמוניה.
מירב בן יקר היא מנהלת הדרכה של חברת 'אינדולה'