המונח אישיאס לרוב מתאר סימפטום של כאב שמופיע במסלול העצבים הסיאטי אך לא מדובר בהגדרה של מצב או מחלה ספציפיים. אז למה קוראים לכאבים האלה אישיאס? – משתמשים במונח זה על מנת להתייחס לתחושת כאב בגב התחתון ולאורך הרגל. כאב אשר לרוב מתפשט לאורך כל העצבים המושפעים. הכאב יכול להופיע כתוצאה מתפקוד נוירולוגי לקוי ולגרום לתחושת חולשה וחוסר תחושה.
למה קוראים לכאבים האלה אישיאס?
המקור של השם מתחיל בקטע של עמוד השדרה L4. מדובר בעצב סיאטי אשר נוצר באמצעות המיזוג של שורשי העצבים מ L4 ל – S3.3 . שורשי העצבים מתחברים לעצב סיאטי אחד, גדול ודי מסורבל. הקוטר שלו הוא עד שני סנטימטר. בשלב זה, העצב הסיאטי יוצא מתוך האגן דרך הפורם הסיאטי היותר גדול אשר נמצא מתחת לשריר הפיריפורמיס. העצב ממשיך לאורך החלק האחורי של הירך, מגיע אל הרגל ומסתיים בכף הרגל. העצב הסיאטי מסתעף לשניים – עצב השוק ועצב הפרוניאלי. עצב השוק ממשיך למטה לכל אורך החלק האחורי של הרגל וכף הרגל. העצב הפרוניטלי נמצא לאורך החלק הקידמי של הרגל וכף הרגל.
למה קוראים לכאבים האלה אישיאס? – השפעה
אישיאס בדרך כלל יופיע וישפיע רק על צד אחד בגוף. כאבים אלה מופיעים לרוב במקרים של פריצת דיסק, דורבן בעצם עמוד השדרה או היצרות עמוד השדרה אשר דוחסת חלק מהעצב. כתוצאה מכך, יכולה להיווצר דלקת אשר תגרום לכאב ואף תחושת קהות ברגל הפגועה. למרות שהכאב יכול להיות בעוצמה מאוד גבוהה, ניתן לפתור מרבית את המקרים בדרכים שונות שאינן מצריכות ניתוח. במקרים בהם המטופלים סובלים משינויים בשלפוחית השתן או המעיים ואף במקרים שבהם סובלים מחולשה מהותית ברגליים, שוקלים לבצע ניתוח.
למה קוראים לכאבים האלה אישיאס – תסמינים
תדירות ועוצמת התסמינים משתנה בין מטופלים. זה יכול לנוע בין אי נוחות לבין תחושת כאב גבוהה שמגבילה את התפקוד היומי. ישנם מספר תסמינים אופיניים לכאבי אישיאס:
- כאב – מורגש כמו תחושת צריבה שמתחילה באזור הגב התחתון או הישבן ומקרינה לחלק הקדמי או האחורי של הירך והרגל.
- יציבה – התסמינים המופיעים עלולים להיות יותר מוחשים בזמן ישיבה, בניסיון לעמוד, בהתכופפות קדימה, סיבוב פלג הגוף העליון, שכיבה ואף בזמן שיעול. על תסמינים אלה ניתן לרוב להקל באמצעות הליכה או חימום אזור האגן האחורי.
- חצי גוף – אישיאס לעיתים משפיע רק על רגל אחת ויוצר תחושה של כבדות על הרגל הפגועה. ישנם מצבים שבהם ההשפעה היא על שתי הרגליים.
- חוסר תחושה – כאבי אישיאס עלולים לגרום לחוסר תחושה בחלק האחורי של הרגל. לעיתים זה מופיע כעקצוץ או חולשה.
למה קוראים לכאבים האלה אישיאס – גורמי סיכון
ישנן קבוצות בסיכון גבוה יותר לחוות כאבי אישיאס.
- גיל – שינויים בעמוד השדרה אשר קשורים לגיל כמו פריצת דיסק ודורבני עצם הם גורם שכיח ביותר לאישיאס.
- אורח חיים – במציאות של היום, אנשים רבים עובדים במשרות שדורשות מהן ישיבה ממושכת במשרד אשר שמה אותם בקבוצת סיכון. ובכלל, אנשים בעלי אורח חיים יותר מתון נוטים יותר לפתח אישיאס מאשר אנשים בעלי אורח חיים פעיל.
- עלייה במשקל – השמנה גורמת ללחץ על עמוד השדרה. עודף המשקל עלול לתרום לשינויים בעמוד השדרה אשר מעוררים כאבי אישיאס.
- פעילות פיזית מוגברת – עיסוק בעבודה אשר דורשת נשיאה של מטענים כבדים ואף נהיגה ברכב מנועי למשך זמן רב עלולים ליצור כאבי אישיאס.
- סוכרת – אצל חולי סוכרת, הגוף משתמש באופן לא תקין בסוכר גם, פעולה זו עלולה לגרום לפגיעה עצבית ולכאבי אישיאס.
למה קוראים לכאבים האלה אישיאס – כיצד ניתן להימנע?
לא תמיד אפשר למנוע את ההופעה של אישיאס אך ישם דברים שניתן לעשות על מנת לנסות ולהגן על הגב. התעמלות קבועה תחזק את שריר הגב ושרירי הליבה (שריר בבטן ובגב התחתון). אלה ייסעו ליישור הגב וליצירת יציבה נכונה. בזמן הישיבה, גם כן חשוב לשים לב ליציבה. יש לבחור מושב שיספק תמיכה טובה לגב התחתון, משענות יד ובסיס מסתובב. הנחה של כרית או מגבת מגולגלת באזור הגב יוכלו לשמור על העקומה של הגב. השתדלו לשנות מנח של הגוף לעיתים קרובות. אם אתם נדרשים לעמוד למשך זמן רב במסגרת העבודה, הניחו מדי פעם רגל אחת על קופסה קטנה או שרפרף. השתמשו בגפיים התחתונות על מנת להרים אובייקטים כבדים – שמרו על גב ישר וצרו את הכיפוף באמצעות הברכיים. שמרו על עומס האובייקט קרוב לגוף ואף נסו למצוא מישהו שיסייע לכם להרים.
במאה ה-21, אנשים רבים מתמודדים עם כאבי גב מסוגים שונים. תחושות החוסר נוחות והכאבים יכולים לשבש את שגרת החיים ולמנוע מעשיית פעולות פשוטות כמו אכילה, עמידה ואף הליכה לשירותים. שמירה על אורח חיים פעיל ועשיית פעולות תוך שאנו משתמשים בגופנו בצורה נכונה הם הדרך לשמור על עצמינו מחוסר נוחות וכאב.
אילוסטרציה: ד"ר שלמה כהן – כירופרקט במודיעין