אנו הולכים לרופא שיניים מסיבות שונות. לעתים מדובר בסתימה בשן שצריך לבצע, ולעתים יש צורך לעבור טיפול מורכב יותר דוגמת הקצעת שורשים, כלומר ניקוי יסודי יותר של החניכיים. חשוב לבצע הקצעת שורשים (או גרידת חניכיים) במצב של דלקת בחניכיים, על מנת שניתן יהיה להיפטר מכל החיידקים שהצטברו בחניכיים. פעולה מורכבת שכזו מבצעים במרפאת שיניים מקצועית בלבד.
הסימנים לדלקת חניכיים שכדאי להכיר
דלקת חניכיים עלולה לפגוע באופן משמעותי באיכות החיים. הזנחה של חלל הפה מובילה בסופו של דבר לכאבי חניכיים, רגישות גבוהה למזונות חמים וקרים וגם לריח רע שעולה מן הפה. דלקת החניכיים נוצרת כתוצאה מהצטברות של חיידקים בחלל הפה, היוצרים כיסים בחניכיים ומתבייתים בהם. חשוב להיות ערניים לתסמיני הדלקת על מנת לפנות למרפאת שיניים מקצועית בהקדם האפשרי:
- טעם מתכתי בפה – טעם מתכתי עלול להעיד על דימומים בחניכיים.
- חניכיים מדממות – הדימום יכול להופיע על גבי מברשת השיניים עצמה או במהלך היריקה לאחר הצחצוח.
- ריח רע מהפה – הריח הרע נוצר כאשר רובד החיידקים מצטבר בתוך השיניים. יש אנשים שאף ימנעו מהגעה לאירועים חברתיים, מכיוון שהם מתביישים בריח שהם מפיצים מהפה.
- כאבים במהלך לעיסה או צחצוח שיניים – דלקות חניכיים עלולות להתבטא גם בכאבים בעת הפעלת לחץ כמו צחצוח שיניים או אכילת מאכלים קשים כמו תפוח או מלפפון.
- רגישות לחום וקור – חניכיים מודלקות רגישות לשינויי טמפרטורה, ולכן המטופלים מגלים שקשה להם לשתות תה חם או לחלופין משקה קר עם קרח. הם חשים מיד בכאב החניכיים.
הטיפול בדלקת חניכיים
כמו שאמרנו, טיפול נפוץ בדלקת חניכיים הוא הקצעת שורשים. במסגרת הטיפול הזה, מחלקים את החניכיים לארבעה אזורים, ומטפלים בכל אחד מהם בנפרד בכל טיפול. רופא השיניים מבצע הרדמה מקומית כדי לא לגרום לכאבים למטופל, ומבצע ניקוי יסודי של החניכיים, תוך שהוא משתמש בכלים שנועדו לכך. רופא השיניים יכול להגיע לעומק של 3 מ"מ ולנקות גם את כיסי החניכיים.
שומרים על חניכיים בריאות ומונעים את הדלקת הבאהלאחר הטיפול בדלקת החניכיים, זה התפקיד שלנו לשמור על חניכיים בריאות לאורך כל הדרך. דבר ראשון, כדאי לאכול מזונות בריאים ולהימנע מפעולות מזיקות לשיניים ולגוף באופן כללי, דוגמת צריכת מזונות עתירי סוכר או שומן, שתיית משקאות אלכוהול ועישון. דבר שני, חשוב להקפיד על צחצוח השיניים פעמיים ביום לפחות, ואם אפשר אחרי כל ארוחה. מומלץ להקדיש תשומת לב רבה לצחצוח השיניים, ולנקות אותן בייסודיות 2 דקות לפחות, תוך התעכבות על קו התפר שבין השיניים לחניכיים. צחצוח נכון מסייע להתגבר על רובד החיידקים הנמצא בחלל הפה. ואם כבר מדברים על רובד חיידקים, מומלץ לבקר אצל השיננית לפחות פעמיים בשנה, כדי לנקות פלאק. כמו כן, לאחר צחצוח השיניים, כדאי להשתמש בחוט דנטלי, על מנת להיפטר משאריות המזון האחרונות שהצטברו בין השיניים.
אילוסטרציה: שי אשכנזי. מאמר זה בחסות ד"ר גיא לוי מומחה חניכיים