בשנים האחרונות, הפכו הקולגן והחומצה ההיאלורונית לשם דבר בעולם הקוסמטיקה ולאור זאת, הביאו איתם גם לא מעט מיתוסים. אילו מהם נכונים ואילו פחות? הכל בכתבה שלפניכן
שולי הלוי
קולגן וחומצה היאלורונית הם חומרים טבעיים וחיוניים המצויים בגופינו, אשר החלו לככב בעולם הקוסמטיקה כבר לפני כשני עשורים. הם משתייכים כעת לענף חדש ששמו נוטריקוסמטיקה שמשמעותו טיפוח העור, השיער וציפורניים באמצעות תוספי תזונה שונים. בעוד שדרך קבלתם המוכרת יותר עד כה של הקולגן והחומצה ההיאלורונית היא בעיקר באמצעות הזרקות וקרמים שונים, מציעה הנוטריקוסמטיקה דרכים חלופיות פשוטות יותר ונטולות כאב לקבלם כדוגמת הוספתם כאבקה למשקה או נטילתם ככמוסה. אז מדוע בעצם הם כה חשובים ומה בעצם הופך אותם לטרנדיים במיוחד?
חלבון הקולגן, המשמש כמרכיב מהותי ברקמות החיבור בגוף, חיוני לשמירה על חוזקם של הסחוסים, העור, השיער והציפורניים; והחומצה ההיאלורונית אחראית בין היתר על אגירת נוזלים ושמירה על לחות העור. שלא במפתיע, לאורך השנים עלו כמה וכמה מיתוסים מפתיעים הנוגעים לטיבם, ליעילותם ולתפקודם של השניים בגוף. יצאנו לבדוק עבורכן עד כמה הם נכונים.
חומצה היאלורונית הינה חומר מלאכותי
למעשה, קיימת החומצה היאלורונית בגופינו בצורת מולקולת ענק המורכבת ממספר אטומים, וניתן למצוא אותהברקמות העור, העצבים ורקמות החיבור למשל.
חומצה היאלורונית מייבשת
ההיפך הוא הנכון. חומצה היאלורונית הינה חומר הידרופילי – חומר הידידותי במים, וביכולתה לאגור מים במשקל הגבוה פי אלף ממשקלה. אהבת המים ויכולת האגירה המרשימה היא זו שתורמת לריכוך קמטי ההבעה ולהחלקת העור.
חומצה היאלורונית מסייעת רק בשיפור מצב העור
אמנם חומצה היאלורונית אכן תורמת למראה עור בריא יותר – שכן אחרי הכל, כמחצית מכמותה בגוף נמצאת בעור, אך לא רק, והיא מסייעת גם בהתחדשות הרקמות. זאת ועוד, מחקרים שנערכו בשני העשורים האחרונים בנושא מצאו קשר בין רמות גבוהות של חומצה זו לבין רמות הגנה גבוהות יותר מפני דלקת פרקים, פגיעה בריאות, פגיעת רדיקלים חופשיים ועוד.
חומצה היאלורונית אינה מסוגלת לחדור לעור כלל
זה תלוי. החומצה ההיאלורונית היא בעלת משקל מולקולרי גבוה ולזו הארוכה יותר, כדוגמת זו הקיימת בתכשירים קוסמטיים, אין יכולת לחדור את מחסום שכבת התאים החיצונית שבעור – האפידרמיס, אך עדיין היא מעניקה לעור מרקם נעים ומראה חלק. החומצה ההיאלורונית בעלת המשקל המולקולרי הנמוך לעומת זאת, כן מצליחה לחדור מחסום זה אך כיוון שהיא קצרה, קצב התפרקותה בגוף מהיר יותר.
חומצה היאלורונית אפקטיבית רק בהזרקה
אמנם אין ביכולתה של חומצה היאלורונית ארוכה לחדור את האפידרמיס, אבל שילובה עם רכיבים פעילים נוספים בתכשירים קוסמטיים מסייע לחדירה אפקטיבית. מומחים בתעשיית הקוסמטיקה אף ממליצים על שימוש קבוע ויום יומי למניעת התייבשות העור. זאת ועוד, בשנים האחרונות התפתח תחום הנוטרי-קוסמטיקה, המאפשר את טיפוח העור, השיער והציפורניים מבפנים – בעזרת תוספי תזונה מתאימים, ביניהם גם תוסף קולגן המכיל גם חומצה היאלורונית. תוסף זה מעודד את ייצור הקולגן הטבעי בגוף וגם תורם ללחות העור.
קולגן אינו נספג בגוף
תוסף חלבון הקולגן הוא מעין גרסת-מיני של מולקולת הקולגן המקורית, מה שמאפשר לו להיספג בגוף באופן המקסימלי. זאת ועוד, בעת הפירוק בקיבה לחומצות אמינו, עושה הקולגן את דרכו לרקמות הזקוקות לו ביותר שהן למעשה הסחוסים, העור וככלל, כל אחד ומה שגופו זקוק לו.
קולגן מיוצר באופן טבעי בגוף ומכאן שצריכתו כתוסף מיותרת
חלבון הקולגן אכן מיוצר באופן טבעי בגוף, אך בסוף שנות העשרים ולקראת תחילת שנות השלושים לחיים פוחת יצורו הטבעי בגוף. נטילת תוספי תזונה כמו אבקת קולגן וחומצה היאלורונית למשל, צפויה לסייע בהאטת הזדקנות העור ואף בריפוי פצעים ומומלצת במקביל לדיאטה העשירה במקורות טבעיים לעידוד יצור קולגן דוגמת פירות הדר, ירקות בעלי עלים ירוקים ומזונות נוספים. לנשים ההריוניות מביניכן שתוהות בנוגע לסיכונים שבנטילתם במהלך ההריון, כמו בכל תרופה חדשה או תוסף תזונה מומלץ להיוועץ ברופא טרם תחילת השימוש.
כל תוספי הקולגן נוצרים באותה הצורה
קיימים כמה מקורות שונים ומגוונים בהם ניתן למצוא שיעור גבוה של קולגן כשהעיקריים מביניהם הם בקר או דגי מים קרים, וכל אחד מהם משפיע על ספיגתו באופן אחר.
לסיכום, קולגן וחומצה היאלורונית הפכו לשם דבר בעולם הקוסמטיקה מזה זמן רב וחשיבותם בגוף רבה. בעוד שעד לפני זמן קצר ניתן היה לקבלם בעיקר בדרכים חיצוניות ולא נעימות במיוחד כמו הזרקות, כיום ישנם אמצעים נוספים וחדשניים המאפשרים את קבלתם בדרכים נוחות ונעימות יותר. טרם קבלתם מומלץ להיוועץ ברופא וכמובן, לקרוא היטב על יתרונותיהם השונים ממקורות מהימנים.
אילוסטרציה: Shatterstock