נקודות חן אינן תמיד רק "חנניות"… לעתים הן מהוות מפגע אסתטי, לעתים הן ממש מסוכנות. חשוב לעקוב אחר השומות והנקודות שעל גופנו, ובמקרה הצורך להסירם ע"י רופא.
ד"ר סיון מרסר ||
בהנחה שמעולם לא הוענקה תשומת לב מספקת לנקודות החן המקשטות את הגוף בכל מיני אזורים, הרי שהקיץ החשוף הוא אולי העיתוי הכי נכון ללכת לבדוק אותן, להיות מודעים וגם ללכת לבדוק אותן.
כמה נקודות חשובות על נקודות החן:
- לאנשים בעלי עור לבן יש יותר נקודות חן על העור מאשר לבעלי עור כהה, אך לאלו האחרונים יהיו יותר נקודות חן בכפות ידיים ורגליים, ריריות וציפורניים.
- איך נולדת נקודת חן? חשיפה לשמש, כוויות חוזרות, מחלות עור מסוימות, כימותרפיה, השתלת איברים, תרופות, הריון ומחלות אנדוקריניות.
- נקודת חן עלולה להופיע גם בריריות, לחמיות העיניים, הפה, אזור הגניטליה, ציפורניים ואפילו בקרקפת. לכן בדיקה תקינה של רופא עור, צריכה לכלול את כל הגוף מכף רגל עד ראש.
- חשוב לבצע אבחנה מדויקת מדי שנה, ולבדוק את תקינותן של כל נקודות החן בגוף, ומי שרשאי לכך הם רופאים מומחים שיבצעו בדיקה קפדנית באמצעות דרמוסקופ מכף רגל ועד ראש בכל הנוגע לגודל, צבע וסימטריה של נגעים כאלה ואחרים בתדירות של אחת לשנה.
- מי באוכלוסיות סיכון? בעלי גוון עור בהיר, רקע משפחתי או אישי של מלנומה/ממאירות אחרת, אנשים עם ריבוי שומות, או מי שחווה כוויית שמש בעבר. מומלץ לעבור סקירת שומות בתדירות גבוהה יותר.
- שינוי בגוון או בצורה של השומות, עלול להעיד על סיכון ומצריך טיפול רפואי בהתאם כמו הסרה, אך זו תתבצע רק בתום תהליך בדיקה רפואית, אבחון שומות ונקודות חן על ידי רופא עור.
- את בהריון? מזל טוב, השומות שלך יתכהו במהלך ההיריון, בדיוק כמו התהליך שמתרחש בעקבות המלנין, גם בהתכהות של הבטן והפטמות. לרוב, הן תחזורנה לצבען המקורי לאחר הלידה.
- פלאש ניוז: לנשים יש יותר נקודות חן מגברים; במחקר שנערך בעשור הראשון לחייהם, לנשים היו בממוצע 3 שומות ולגברים 2. בין גילאי 20-29 לנשים היו 33 לעומת רק 22 לגברים. אך בעשור השביעי, היה יחס הפוך.
- רוב סוגי סרטן העור אינם נגרמים מסיבות גנטיות. עם זאת, לבני משפחה קרובים יש לרוב את אותו סוג עור, שעלול להגביר את הסיכון להתפתחות סרטן העור. בכ-10% ממקרי מלנומה ממאירה של העור יתפתח הגידול גם בבן משפחה נוסף, כחלק מהתסמונת של מלנומה משפחתית, אך ישנם מצבים גנטיים נדירים, כמו תסמונת גורלין או קסרודרמה פיגמנטוזום (XP), שמעלים את הסיכון להתפתחות סרטן העור שאינו מלנומה.
ד"ר סיון מרסר, מומחית לרפואת עור אסתטיקה ולייזר
תמונה – צילום סטודיו Bare