הטבעונות עושה את צעדיה הראשונים גם בתעשיית היופי. את השינוי הגדול מניע דור ה-Y, המודע יותר מאי פעם לסוגיות מוסריות ולאיכות הסביבה. הכל על קוסמטיקה טבעית
| שירות יופי |
תזונה טבעונית כבר הפכה למיינסטרים – אך המהפכה עדיין לא הושלמה בתעשיית הקוסמטיקה, שממשיכה להסתמך על מרכיבים שמקורם בעולם החי.
המאבק בניסויים בבעלי חיים ופעילותן הנמרצת של התנועות השונות לשימור איכות הסביבה, לרבות הארגונים האקולוגיים, הדואגים בין היתר לזכויות בעלי החיים ורווחתם, הוכתר בהצלחה חלקית, כשיצרניות טיפוח בינלאומיות הצהירו שהן נמנעות מניסויים לא הכרחיים בבעלי חיים.
לא בכדי האקונומיסט הכריז על 2019 כעל שנת הטבעונות, ודיווח שכרבע מהמילניאלז (דור ה-(Y מזדהים כצמחונים או טבעוניים ושגשוג המגמה מתבטא גם במספרים כפי שמשתקף בדו"ח של מכון Grand View Research שחוזה עלייה גלובלית בשיעור של 9.8% בהיקף שוק הטיפוח הטבעוני עד סוף לשנת 2020.
"עולם הטבעונות אינו מסתכם רק באוכל שאינו מן החי", אומרת ד"ר ג'ני שטיימן נטורפתית ומדריכה מקצועית במאג'יריי, "טבעונות היא דרך חיים המשפיעה גם על ביגוד, הנעלה, עיצוב וגם על ענף הקוסמטיקה ושגרת הטיפוח".
חווי פילוסוף – ביולוגית ומדריכה ראשית בפיטו פריז, מסכימה עם עמיתתה ומציינת כי "טבעונות היא לא רק סיסמה". לטענתה הרוזמרין, הדרדר הכחול והחמניות אינם משמשים במוצרי המותג, רק לשמח את החושים, שהרי כבר למעלה מ-50 שנה, והרבה לפני שהטבעונות הפכה לטרנד במחוזותינו, ביססה החברה הצרפתית את מוצריה על הסודות המופלאים של הצמחים. "השיטה של פיטו פשוטה, ניתן להשתמש ביכולות יוצאות הדופן של צמחים לתקן, להרגיע ולהילחם באותן התקפות חיצוניות ובכך להפוך את השיער ליפה יותר".
"לצמחים יש בעיות דומות לשלנו", מבהיר פטריק אלס, מייסד המותג. "להישאר בריאים, להשתמש רק במה שניתן לשכפל, לשמור על הטריטוריה שלו וכן, גם לתקוף בעת הצורך. על ידי לימוד הצמחים במעבדות המחקר ועבודה עם חוקרים, כולל CNRS (המרכז הלאומי למחקר ומדע), אנו מגלים שהצמחים מכילים שפע של המצאות בכדי לשרוד. לקיחת החומרים הפעילים ושילובם באמצעות חליטה נועדו לכבד את הצמח כולו, וזה הוכח מספר פעמים בתחום הקוסמטיקה, שצמח עשוי להיות יעיל יותר מאשר תרכובות סינתטיות המחקות את פעולת החומרים הפעילים שבו".
קוסמטיקה "טבעית", "אורגנית" או "טבעונית"?
הטרנד הירוק גורם לבלבול בין המונחים קוסמטיקה "טבעית", "אורגנית", או "טבעונית".
"יש לא מעט מוצרי טיפוח שמוגדרים על ידי בעליהם כ'"טבעיים", אבל בפועל שיעור הרכיבים הטבעיים בהם הוא נמוך מאוד", קובע עומרי ביטס – מנכ"ל חברת מוד קוסמטיקס, יבואנית מותג השיער ז'אן פול מינה. במוצר טבעי רשימת הרכיבים היא לרוב תמציתית, ללא קידומות של מספרים ואותיות, והיא מכילה בעיקר מרכיבים שנשמעים כמו האוכל שלנו.
על מוצר טיפוח אורגני יופיע תו "אקוסרט" (ECOCERT) שהקריטריונים לקבלתו קובעים שעליו להכיל 95% של מרכיבים ממקורות צמחיים ולפחות 10% של מרכיבים אורגניים. בנוסף, חל איסור על שימוש במרכיבים סינתטיים והאריזות עצמן צריכות להיות מחומרים שניתן למחזר.
הקוסמטיקה הטבעונית, מתייחסת בראש וראשונה לתמרוקים שאינם מכילים אף רכיב מהחי ושלא נעשו באף שלב מהייצור, הפיתוח או השיווק שלהם ניסויים בבעלי חיים.
טיפוח ללא אכזריות
בעוד שקל לזהות את הקשר בין תעשיית הבשר, החלב והביצים לסבל הנגרם לבעלי החיים, הרי שבתעשיית הקוסמטיקה, הדברים ברורים פחות.
אנשים פחות חושבים על האכזריות שבעולם הטיפוח ובמקרים רבים, הם לא יודעים מה בדיוק מכיל השמפו או הקרם שלהם, בזמן שהפקת חומרי הגלם לייצורם של אלה אכזרית לא פחות מתעשיית המזון.
ע"פ דיווח של מרכז השימור הבינלאומי של חיות הבר האיילים נמצאים בסכנת הכחדה חמורה בשל צייד והרג בלתי חוקי של סוחרים המנסים להשיג את בלוטות הריח הנדירות שלהם לייצור בשמים. כך גם לגבי הענבר האפור" (אמברגריס) הנחשב למצרך נדיר ומבוקש שמקורו בפסולת מעי לוייתן שלאחר חשיפתה לשמש ולאוויר מקבלת ריח ייחודי מתקתק.
בתעשיית הקוסמטיקה מככבים לא מעט רכיבים שמקורם בחי. שומן צמר (לנולין) השכיח במוצרי שפתיים ושיער הוא חומר המופק מצמר כבשים, הגליצרין (סבונים, איפור ומוצרי לחות) מופק לרוב משומן מן החי וכך גם הסקוואלין השכיח בדאודורנטים שמקורו בשומן כבד כרישים.
האלנטואין (שתן פרות), והשילייה (איברי כבשים), כמו גם החומצה האולאית (מרכך) המופקת משומן בקר וחברתה הסטארית (דאודורנטים וסבונים) מופקת מקיבות של חזירים, פרות וכבשים.
הקרמין שמקורו בכינמות מספק לליפסטיקים ולסמקים את צבעם האדום וגם סיבי השיער השכיחים כ"כ במברשות שיער ואיפור, אפילו אם צוין עליהן שהן ייוצרו "ללא אכזריות" נלקחו משועלים, מסוסים, מעזים, מחרפנים ומסנאים.
עבור טבעוניסטיות גם השימוש בלק – בעייתי מכמה סיבות. דו"ח שהוציא אשתקד הארגון האמריקאי להגנת הסביבה טוען שישנם לקים המכילים כימיקלים בעלי פוטנציאל רעיל (לסביבה ולמשתמשת) וזה ללא קשר לניסויים בבעלי חיים שנועדו לבחון את פוטנציאל הגירוי שעשוי לעורר הנוזל, כמו כן לשילובם של הגואנין המופק על ידי גירוד קשקשי דגים והלכה (שלאק) – חומר דמוי שרף שמופק מקטילתם של אלפי חרקים בתכשירי הציפורניים. "בטיפוח טבעוני הדגש הוא לא רק על מניעת הסבל מבעלי חיים, אלא על תפישת עולם מוסרית מקיפה כולל דאגה לאיכות הסביבה ומניעת ניצול עובדים ממדינות העולם השלישי", מציין גל אלטמן – המדריך בחברת שיק תמרוקים, שמספר כי רק לאחרונה הציגה החברה פיתוח אקולוגי חדשני בדמות לק המבוסס על מים המכיל פיגמנטים טבעיים בלבד.
טבעונית? הנה סימני ההיכר הנדרשים עבורך
בבואכם לרכוש תמרוק "טבעוני" חפשו עליו את סמלי ה-PETA (אמריקה) ו-CCIC (אירופה) כמו גם את הארנב המנתר (leaping bunny), ואת הכיתוב Cruelty Free ("נטול אכזריות"). בעניין זה יצוין כי הוורסיה הישראלית לסמל הארנב מלמדת כי ישראל עדיין אינה חברה בארגון ה-CCIC האמון על פיקוח התו, ובהיעדר פיקוח, כל יצרנית יכולה להטביע את הסמל על מוצריה. מסיבה זו חשוב לחפש גם את תו עמותת Vegan Friendly ולהכיר את החלופות הטבעיות למרכיבים שמקורם בחי."יש נטייה לחשוב שקוסמטיקה טבעונית פחות פעילה בהשפעתה על העור, זה לא נכון!" מחדדת שטיימן ומוסיפה: "זאת קוסמטיקה אפקטיבית הודות לריכוז גבוה של רכיבים צמחיים פעילים, שהם פחות אגרסיביים וידידותיים יותר לעור". ואכן נדמה כי גם יצרניות חומרי הגלם כבר קלטו את הלך הרוח ואט-אט הן מחליפות את הרכיבים מהחי בחלופות טבעוניות. כך לדוגמה הפרוטאין והקרטין הוחלפו בסויה ושמן שקדים, הלנולין הוחלף בחמאת שיאה וקוקוס, שעוות הדבורים והסקוואלן הוחלפו בוקס על בסיס צמחי והאלסטין המופק משרירים, גידים וכלי דם של בעלי חיים הוחלף בחומצה היאלורונית וב-MSM.
אז מה חדש?
סדרת מוצרי התינוקות החדשה של ד"ר פישר מתהדרת בתו Vegan Friendly לאחר שעמדה בקריטריונים של העמותה "עתיד טבעוני".
חברת תפוח טכנולוגיות מציעה את אקסטרא – משחה טבעונית לטיפול באזורים יבשים העשויה מחמאת אגוז שיאה, אלוורה וקומפלקס של שמנים אתריים.
לבידו מציינת כי כבר היום כ-97% ממוצריה נחשבים לטבעוניים והיא פועלת להוצאת רכיבים מן החי והחלפתם בחומרי גלם צמחיים. "כעת נותרו מוצרים בודדים במגוון המכילים פרופוליס ואבקת צדפות", מספר עידו מגל מבעלי החברה וחושף שאת אבקת הצדפות יחליף בקרוב חימר וולקני ואת הפרופוליס יחליפו צמחים עם תכונות חיטוי דומות.
מעבדות AHAVA ים המלח מציעות ארבעה תמרוקים על בסיס תפוח סדום (צמח מרפא הגדל באזור ים המלח), המבקש לספק "אפקט בוטוקס" ולהוות חלופה טבעית הנלחמת בקמטים ללא מחטים. כל התכשירים טבעוניים ומכילים קומפלקס AoS ותמצית מינרלים טבעית.
נילס יארד רמדיס מציע קרם ביוטי באלם להזנה של כל סוגי העור המכיל שמן זרעי ורד הבר ועשיר בנוגדי חמצון וויטמינים.
וגם לכם הטבעוניים מגיע, לאחרונה עלה לארץ המותג הצרפתי BASIC ESSENTIEL המכיל מינימום של 95% רכיבים טבעיים, שלא נוסו על בעלי חיים. כל המוצרים אינם מכילים חומרי ריח וצבע סינתטיים.