ראיון עם ד"ר פרננדו בופארד, ד"ר לרוקחות העומד בראש חברת הקוסמטיקה הפרא רפואית pHformula מברצלונה שמושקת בימים אלו בארץ
תמר פריד
"בהתחלה, רציתי להיות רופא כמו אבא שלי אבל ההיסטוריה המשפחתית הכריעה…" מחייך ד"ר פרננדו בופארד, רוקח ספרדי, דור רביעי לרוקחים העומד בראש חברת pHformula שפיתחה שיטת טיפול המבוססת על מחקר פרוטונים הפועל בתאים ומאפשר לקוסמטיקאית לעבוד ברמה רפואית מתקדמת המקבילה ל – TCA, ללא הסיכונים הקיימים בו. השקת שיטת הטיפול בישראל נעשית בימים אלו ע"י חברת קוסמטיקום. ישראל היא אחת מתוך תשע מדינות ראשונות בהן משווקת השיטה ויש לא מעט ארצות שכבר מחכות בתור. השיטה, ששווקה בסידסקו האחרון בחודש יולי בשוויץ, מופצת גם בברזיל, ספרד, שוודיה, הולנד, גרמניה דרום אפריקה ובלגיה. המוצר הדרמטולוגי הראשון של החברה יוצר כבר לפני יותר מ- 45 שנים ומאז, הפיתוחים היו רק בתחום הרפואי כולל לחברות אמריקאיות מובילות כגון OBAGI. לפני כשלוש שנים יצאה החברה עם המוצרים החדשים שמיועדים לקוסמטיקאיות. "החידוש שלנו בפיתוח המוצר לקוסמטיקאיות הוא גם במרכיב הפעיל וגם באופן החדרת החומר לתוך העור", מבהר בופארד.
"החלטתי ללמוד רוקחות ולהתמחות בתחום ה-SKIN CARE. אז, לפני 21 שנה כשסיימתי את לימודי הרוקחות אף אחד לא דיבר על קוסמטיקה דרמטולוגית אלא על דרמטולוגיה קלינית. כל התהליכים האסתטיים המוכרים לנו כמו בוטוקס, לייזר ומילויים לא היו כל כך פופלאריים. אני עבדתי עם דרמוטולוגים שרצו להתחיל ולפתח מוצרים בתחום שנקרא קוסמסיוטיקל (,Cosmeceutical קוסמטיקה פרא רפואית). את התזה שלי בלימודים עשיתי בנושא הזה.
קוסמטיקה זה לא רק ליחוח או הזנה
באותו הזמן אף אחד לא האמין שקוסמטיקה יכולה לעשות משהו יותר מליחוח או הזנה של העור, והדיבורים על מרכיבים בריכוז גבוה בתוך טיפולי הקוסמטיקה ומוצרי קוסמסיוטיקל רק התחילו להכנס לאט לענף. אז, לא התיייחסו לדרמטולוגים ברצינות, אבל התקדמנו מאוד במהלך השנים וכיום יותר אנשים הולכים למכון מאשר לטיפולים דרמטלוגיים קלאסיים בכל הנוגע למשל לטיפולים באקנה או פסוריאזיס.
גם הרופאים עברו שינוי
במהלך השנים ראיתי גם את השינוי במעמד הרופאים. הם לא כמו הרופאים הקלאסיים שהיו לפני עשרים שנה שהתרכזו רק בניתוחים. עם הלימוד, כיום רובם מטפלים בעור.
הפרדה בין המוצר הרפואי למוצר הקוסמטי
אפשר לראות לאורך השנים שהרבה מעבדות קוסמטיות ניסו ומנסות להכנס לתחום הזה מבחינת הפוטנציאל העסקי הקיים, אבל הבעיה היא שמדובר במוצרים שיש בהם חומרים מאוד פעילים ואי אפשר לתת אותם ללא מרשם או טיפול רופא. מכאן, שיש הפרדה בין מוצרים לרופאים ולקוסמטיקאיות. מה שעשינו במוצרים היה למצוא את הפתרון איך לעבוד עם חומרים פעילים בריכוז גבוה, אבל באופן כזה שלא יסכן את הטיפול. מעבר לכך, גם כשאנחנו מדברים על סוגי טיפול נוספים כמו מכשור, הרי שיש אולטאסאונד ויש IPL והם טובים אבל ברוב הפעמים זה לא מספיק ונדרש השילוב כדי להשיג תוצאות טובות.
להחדיר את החומר לעור
הדבר החשוב הוא איך מעבירים את החומרים הפעילים בתוך העור. אנחנו יודעים שרוב החומרים הפעילים נשארים על השכבה העליונה וחשוב היה למצוא איך להגיע לשכבות העמוקות. יש חברות עם מוצרים חדשים שטוענות שיש להם מוצרי אנטי אייג'ינג אבל הבעיה היא שהקרמים לא יכולים לחדור אל הדרמיס. לכן, הפיתוח החשוב שלנו הוא מציאת הדרך שתאפשר לחומרים הפעילים להגיע לדרמיס. הכניסה של החומרים היא בעיקר מתוך מים אבל השאלה היא איך אפשר לעבוד עם מים כדי להעביר את המידע. אם משתמשים בטכנולוגיית הננו למשל, אין לנו שליטה איך יעבור החומר וצריך היה למצוא פתרון שישאיר את השליטה אצלנו, כי כשמאבדים שליטה יש סכנה לבעיות כמו היפרפיגמנטציה ואחרות.
התשובה נמצאת במוליך
החידוש והשונות של השיטה והמוצר תלוייה בחומר פעיל מסויים שנמצא בו, מסביר בופארד. "ידענו שאנחנו עושים משהו שונה, כי מצאנו דרך בעזרת מוליך לעשות שימוש בחומר פעיל מסוים בתוך העור. זו נקודת המוצא שלנו. החידוש הוא בכך שאנחנו עושים קילוף דרמטולוגי כימי ללא פגיעה בתאים ובצורה שמשפרת את פעילותם".
הכל קורה באפדירמיס
בטיפול אצל קוסמטיקאיות יש בפרוש תוצאות משום שהכל קורה באפדירמיס – כי זו השכבה החשובה ביותר בעור. יותר מהדרמיס. טיפול באפידרמיס יכול לפתור בעיות ובעיות משנה לכן, חשוב היה לי לפתח מוצר שיאפשר לקוסמטיקאיות לעבוד בשכבה המותרת להן.
צריך מדע. לא שיווק
הבעיה עם מוצרים אחרים קיימים היא לדעתי שיש בהם הרבה מאוד שיווק ומעט מאוד מדע. עבורנו, המחקר הוא החשוב. חשוב לנו באמת לתת מידע לקוסמטיקאית. חשוב לנו כשהיא לוקחת מוצר היא תדע איך לקרוא ולהבין את המרכיבים. זה הכי חשוב.
מה מאפיין את העבודה שלך?
יש הרבה מאוד דברים. אני שואב רעיונות מתוך השוק הרפואי ואז אנחנו, צוות של רופאים, רוקחים ואסתטיקנים עובדים ביחד על הפיתוחים. לפעמים מייצרים מרכיב מסוים וחושבים איך להכניס אותו לשוק. כשאנחנו עובדים מול רופאים, אנחנו חושבים איך אפשר לעשות בו שימוש בצורה כזו שהוא יוכל להפוך למוצר קוסמטי. זה נכון שתמיד הכי חשוב לנו הן התוצאות. אבל חשוב שהתוצאות תהיינה בטוחות. אף פעם לא לסכן.
רמת הקומסטיקאיות עולה
אני יכול לומר שרמת הקוסמטיקאית ממה שאני פוגש בשנים האחרונות הולכות ועולה. הן מחפשות ידע בכל העולם. רמת הקוסמטיקאיות שונה בין מדינה למדינה, אך המפתיע הוא האהבה שלהן לתחום והעניין שלהן. הקוסמטיקאיות הישראליות מתעניינות ולומדות ממש כמו ספוג. הן רוצות ללמוד ולדעת. הן יודעות שיש להן בידיים אפשרות להגיע לתוצאות.
עבורי, זה מאוד משמעותי האופן בו קוסמטיקאיות עובדות עם רופאים. רופאים מחפשים אותן כי הן יודעות איך לפתור בעיות ואיך לגעת בעור ולטפל בלקוח. גם לנו, בתחום המחקר יש קוסמטיקאית ופטרו ואן זיל, שותפתי היא אחת מצוות החוקרים המגיע מתחום הטיפול בעור. היא יודעת איך קוסמטיקאיות עובדות ומה הן יכולות לתרום ולעשות וזה חשוב על מנת להתאים להן את טיפול לצרכים.
ניהול הזדקנות העור (AGING MANAGEMENT )
אולי הדבר החשוב ביותר שיש לי לומר הוא שכיום, אנחנו כבר לא מדברים על אנטי איג'ינג אלא על ניהול הזדקנות העור ברמות שונות, ברמת הקמטים, המיצוק הלחות ועוד. את ההזדקנות אי אפשר לעצור אך ניהול הזדקנות מאפשר לנו לפעול בשיטות שונות כגון, ריסורפייסינג (קילוף דרמטולוגי), IPL, לייזר, פילינגים שטחיים לשכבה הקרנית ואפילו פילינגים כימיים עמוקים כגון TCA השורפים את האפידרמיס במטרה לטפל בקמטים עמוקים. החוכמה היא להבין לעומק את הפעולות הללו, לדעת מתי להשתמש בהם ולאזן אותם עם שיקום מתאים.
צילום: פוזה של צילום