מהי קוסמטיקה רפואית? מחקר מתחום הפתולוגיה והאונקולוגיה של עולם הרפואה עומד להשתלב בענף הקוסמטיקה. סיפורו של גילוי
גיורא שביט
כאנשי מקצוע או צרכנים, אנו שומעים מושגים רבים ומתייחסים אליהם כמובנים וברורים. מנגד, אם עוצרים מעט וחושבים על כך נשאלת השאלה הפשוטה: מהי קוסמטיקה רפואית? התשובה לכך מורכבת מאין כמוה. עולם הקוסמטיקה עשה כברת דרך ארוכה מאז סבתא וסבא ערבבו פירות וירקות במטבח ומרחו את המוצר המוגמר על הפנים. אין זה סוד כי התעשייה מגלגלת עשרות מיליארדי דולרים בשנה, אם לא יותר. מעבדות ענק המאוכלסות בדרמטולוגים וכימאים מהשורה הראשונה משקיעות מאמץ רב בפיתוח מוצרים חדשים כולל פיתוח חומרי גלם חדשים. המטרה האולטימטיבית היא הצערת העור ותיקון פגמים.
האמת הבסיסית הינה פשוטה וכולם יודעים אותה: על מנת לשמור או ליצור עור צעיר וגמיש אנו זקוקים שהעור ייצר קולגן, אלסטין ופפטידים (שומן).
על ידי שילוב נכון של שלושת מרכיבים אלו נקבל עור בעל מראה צעיר, עם כמות לחות המעניקה מראה מעט מבריק, זוהר וגמיש.
אם הדבר כל כך פשוט, מדוע כל כך קשה ליצור את המוצר האולטימטיבי? מדוע כל כך הרבה מוצרים עולים מאות שקלים והתוצאות עדיין אינן מניחות את הדעת?
קוסמטיקה רפואית – האם זה קיים באמת?
מהי קוסמטיקה רפואית? על פי חוקי ה-F.D.A האמריקאי והקנדי, לא ניתן לייצר מוצר קוסמטיקה רפואית ללא אישור מיוחד. כל מוצר בעל טענה, לדוגמא: "מוצר זה מקטין ב-20% את כמות הקמטים או מוצר זה גורם להפסקת פצעי הבגרות" – חייב אישור מהרשות הפדרלית. רשות זאת ניתנת לאחר שהמוצר עובר בדיקה מעמיקה מטעם הרשות הפדרלית והוא נכנס לקטגוריה של תרופה. כלומר בשלב זה המוצר מפסיק להיות קוסמטי.
מנגד, ישנם מוצרים קוסמטיים שחלק מהמרכיבים שלהם נדרשים לאותו כלל. כלומר, אולי אין בהם את אותה טענה כמו בדוגמא העליונה, אולם בנוסחה קיימים מרכיבים המצריכים את בדיקות הרשות הפדרלית. במסגרת מוצרים אלה נכללים משחות שיניים עם פלואור למשל, או שמפו נגד קשקשים.
נכון להיום, אין מוצרים קוסמטיים העונים על דרישות ה-F.D.A או הרשות המקבילה של יפן או אירופה הנכנסים לקטגוריה של קוסמטיקה רפואית. אם נבדוק היטב את הטענה המופיעה על מוצר כלשהו, ניווכח כי הניסוח של הטענה הינו מעורפל.
החדשות הטובות הן שהעולם מתקדם בצעדי ענק לקראת קוסמטיקה רפואית. כלומר מוצרים – תרופות (בעלי טענה זו או אחרת), הנמכרות מעבר לדוכן או על ידי איש המקצוע.
לא רק שאלה של ניסוח
הנושא אינו רק סמנטי. הנושא רציני, מאחר וידוע שעל מנת שמוצר אכן "יעבוד", צריך לחדור לחלק האפקטיבי של העור בו אכן מתרחשים השינויים המקווים. אין אפשרות להחדיר פנימה לתוך העור קולגן, אלסטין, פפטידים או מרכיבים אחרים המשמשים לחידוש העור. מולקולות אלה גדולות מדי ואינן יכולות לחדור. המטרה העכשווית הינה יצירת מניפולציה באותו חלק של התא על מנת שיחזור וייצר את המרכיבים החסרים.
הפתולוגיה והאונקולוגיה
הפתולוגיה והאונקולוגיה הם חלקים בתחום הרפואה שנכנסו בשנים האחרונות לתמונה. תחומים אלה מתמחים במבנה התא, בתפקודו, ובמניפולציות לחיוב כמו גם, לשלילה. המחקרים הרבים בתחום הסרטן פתחו בתחילה צוהר אל עולם התא. היום, ההבנה הפתולוגית ומורכבות הגידול מעשירים את עולם הקוסמטיקה ובעתיד הקרוב יאפשרו לנו להנות מטכנולוגיות ומידע עצום זה.
תרופות וטיפולים רבים בתחומים אלה יהפכו בקרוב לחלק מחומרי הגלם הפעילים במוצרי הקוסמטיקה. נכון להיום, הדבר אינו מאושר על ידי הרשות הפדרלית לתרופות וקוסמטיקה בצפון אמריקה בדומה לשאר מדינות המערב.
סיפורו של מחקר חדש – מולקולת Yap1
המחקר האחרון שהתפרסם על ידי בית החולים לילדים בבוסטון, ארה"ב (מרץ 2011), מגלה שיש בתאי גזע הליך רגולטורי של פעילות גנים שאומר לאפידרמיס מתי לגדל עור, או מתי להפסיק הליך זה כאשר נוצרת צפיפות יתר כתוצאה מיצירת תאים מרובים.
באמצעות העבודה בתאים סרטניים אנושיים בעכברים אנו מקבלים דיווחים המספקים רמזים לאסטרטגיות טיפוליות חדשות לסרטן, כמו קרצינומה של תאים קשקשיים במיוחד (סרטן העור השני בשכיחותו), שבה צמיחת תאי אפידרמיס מתבצעת בצורה פרועה. בנוסף, הדבר יכול לסייע במאמצים לגידול שתלי עור במקרה של כוויות.
המחקר מדגיש את הקשר בין סרטן לבין התחדשות תאים. החוקר דר' פרננדו קאמרדו ביצע מניפולציות במולקולה הנקראתYap1 . במחקר רצו לגרום לגידול מסיבי של תאים על ידי הפעלת מסלול בשם היפו. על פי הדיווח, כאשר החוקרים העלימו את הפונקציה Yap1 בעכברים, גזע מתאי עור האפידרמיס שלהם, הם הצליחו לעבות את העור במקום העור הדק והשביר שהיה לעכברים קודם לכן. ההיפך הוא גם נכון. בעזרת מידע זה, נבדקות כבר דרכי סינון למציאת מולקולות קטנות המחקות את Yap1 ולעורר התחדשות העור במקום בו העור נפצע. כמו כן, נבחנת גם אפשרות לעיכוב Yap1 שיכול לעזור לטיפול בגידולים בעור.
במחקרים חדשים אחרים נבחנות אפשרויות למציאת מולקולות נוספות שיתכן שתהיה להם אינטראקציה עם Yap1 לטיפול אישי. עבודה זו יכולה להיות ישימה בתחומי אנטי אייג'ינג לטיפוח העור ותיקונו במקום בו הדבר נדרש. כל זה, כאמור, על ידי התאמה אישית.
מחקרים אלו וכמותם הינם פריצת דרך לקוסמטיקה רפואית במלוא מובן המילה. כלומר, הקוסמטיקה העתידית תהיה מושתתת על מניפולציות בתא עצמו ולא על ידי הוספת חומרי גלם חיצוניים.
היריבות שבין עולם הרפואה לעולם הקוסמטיקה
בעיה נוספת שאינה ניתנת לטשטוש הינה היריבות הרבה בין חלק מעולם הרפואה, כולל הלובי החזק שלה, לעולם הקוסמטי. הפלסטיקאים והדרמטולוגים מתנגדים באופן מסורתי להתקדמות הרבה שחלה בעולם הקוסמטיקה המקצועית והטיפולים והשרותים הניתנים שלא על ידי רופאים. אולם אין זה סוד שללא הצלחה יתרה. כמו שנאמר, אם אינך יכול לו, אז הצטרף אליו. כפועל יוצא, רופאים רבים עובדים עם קוסמטיקאית מקצועיות ורופאים רבים יוצאים עם מוצרים קוסמטיים משלהם. העתיד נראה ורוד ויתכן שבשנים הקרובות נראה מוצרים מדור חדש, כמעט מדע בדיוני. נוכל לחדש את העור על בסיס יומי על ידי יצירת שינויים חיוביים במבנה התא.
גיורא שביט משמש כיום דירקטור בחברת מחקר העוסקת ביישום מחקרים אונקולוגיים ופתולוגיים לטובת הקוסמטיקה העתידית. הוא חי כיום בקנדה, וחנות בניהולה של מעין שביט פועלת בתל-אביב
צילומים: אימג' בנק ישראל
כדאי להירשם עכשיו, כאן למטה,לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
זה קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם