מדוע השיער הופך בוהק ומלא בהריון, בעוד העור עשוי לסבול מהופעה של שומות, נקודות חן וכתמים? כיצד מונעים היווצרות סימני מתיחה על הבטן, ואיך מטפלים באלה שכבר קיימים?
ד"ר להבית אקרמן
על נשים הרות נהוג לומר שיש בהן רכות מסוימת שמסגירה את עובדת היותן בתקופה "מקננת". ההתנהלות מעט איטית יותר, הקימורים מתעגלים, הכל נעשה רך ורגיש יותר. גם העור בתקופה זו, חווה שינויים. הגוף משתנה והעור נמתח, וגם ההורמונים שמופרשים בתקופה זו, גורמים לעיתים לשינויים במראה ובמרקם העור.
אפשר ורצוי לטפח את המראה בתקופה זו, אם כי יש לעשות זאת בעדינות, להימנע מטיפולים מאסיביים, פולשניים או כאלה שמכילים חומרים כימיים שעלולים להזיק למהלך התקין של ההיריון. חשוב להציע ללקוחות, בימים אלו, טיפולים שמרניים. לאחר ההיריון, אפשר לטפל ולהשיב את המצב לקדמותו.
כדאי לדעת על השינויים שחווה הגוף בתקופת ההיריון ועל אפשרויות הטיפול והטיפוח:
צמיחה מואצת: תכונתם העיקרית של ההורמונים המופרשים בעת הזו, היא מטבע הדברים לעודד צמיחה. על כן, עשויה גם האם לחוות צמיחה של גורמים בגופה כמו – הופעת נקודות חן, כתמים, שיער וכדומה.
שיער:
נשים רבות מדווחות כי בעת ההיריון, שיערן עבה, בוהק ומלא ברק. ההורמונים המופרשים אכן מיטיבים עם עור הקרקפת והשיער צומח באופן מוגבר: כמות השערות המצויות בצמיחה גדול מכמות השערות הנושרות מדי יום, הראש מתמלא ביותר שיער, מה שמחמיא למראה. לאחר הלידה, המצב חוזר למצבו הטבעי ועל כן נשים רבות מתלוננות על נשירה מוגברת. חשוב להרגיע אותן כי מדובר בתהליך טבעי, על אף שהוא לעיתים מטריד. איך מטפחים: אין דעה מוצקה אחת באשר לחומרים לצביעת שיער. אם הלקוחה אינה שלמה עם שימוש בחומרים כימיים בהיריון, אולי כדאי שתמנע מצביעת השיער או שתסתפק בגוונים בלבד – הנמרחים על השערה ולא על הקרקפת.
אקנה:
ריבוי ההורמונים המופרשים בגוף בתקופה זו, עלול להחמיר את התופעה ולחילופין, להיטיב עימה. כך למשל, אם הלקוחה סובלת מאקנה, יתכן שמראה הפנים שלה דווקא ישתפר בעת הזו וקיים גם סיכוי, אם כי נמוך יותר, שהתופעה תחמיר. ואגב – כדאי להסביר ללקוחות כי אין קשר בין ההריונות. ייתכן שבהיריון אחד פניי הלקוחה יראו נפלא ובשני פחות. כל היריון – לגופו.
איך מטפלים: קיימים תכשירים לטיפול באקנה וגם כאלה הניתנים רק עם מרשם רופא. תזכירו ללקוחות כי חשוב מאוד שלא ליטול תרופות ללא היוועצות ברופא, ובמהלך ההיריון אולי אף לוותר על נטילתן, ואם אפשר להסתפק במריחת תכשירים חיצוניים. זה הזמן שלכם, הקוסמטיקאיות, לטיפול קוסמטי עדין שיכול להקל על התופעה.
כתמים ופיגמנטציה:
במהלך ההיריון, בגלל הפרשה מרובה של הורמונים המעודדים צמיחה ושגשוג, מתרחשים גם שינויים בפיגמנטציה היכולים לבוא לידי ביטוי בנקודות וכתמי צבע על העור – שומות קיימות עשויות להתרחב וקיימת גם אפשרות להופעת שומות וכתמים חדשים. איך מטפלים: אין טיפול תרופתי יעיל לכתמים בזמן הריון, ועל כן הטיפול הטוב ביותר הוא להימנע ככל האפשר מחשיפה לשמש שיכולה להחמיר את הפיגמנטציה. יש לעדכן את הלקוחות כי בכל מקרה של שינוי בשומה או הופעת שומה חדשה יש להיוועץ ברופא עור על מנת לוודא שלא מדובר בשינוי לא תקין. אחרי הלידה: הכתם המופיע בהריון לא תמיד חולף אחרי הלידה. חשיפה לשמש ושימוש בגלולות אף עלולים להחמיר את מראה הכתמים. הטיפול המומלץ לאחר הלידה הוא קודם כל בתכשירי הבהרה שונים (יש להיוועץ ברופא עור) וכן פילינג המתבצע על ידי רופא והמותאם במיוחד לגוון העור. יש פילינג המתאים גם לבעלות עור בהיר או כהה. חשוב לעבור את הטיפול אצל רופא מומחה אשר יקבע את דרגת הפילינג ויתאים את החומרים לגוון העור. חלק מהכתמים אפשר להסיר באמצעות לייזר. הפעולה יוצרת קילוף קל, והיא קלה ואינה כרוכה בכאבים. גידולי עור שונים המופיעים בעת ההיריון לא ייעלמו מעצמם לאחר הלידה. ניתן להסירם בשיטות שונות, ללא הותרת סימן או צלקת ע"י שיוף או לייזר. יש לפנות לרופא המתמחה בתחום על מנת לקבל ייעוץ פרטני.
פריחות ומחלות עור:
בזמן ההיריון יכולה להיות הופעה של מחלות עור ייחודיות לזמן ההיריון. בכל מקרה של הופעת פריחה על פני העור יש לפנות לרופא עור לצורך אבחון וטיפול, תוך יידוע הגניקולוג המטפל. חשוב לדעת שיש טיפולים המותרים בזמן ההיריון ויש מה לעשות – ולכן כדאי לפנות לרופא מומחה לקבלת טיפול מתאים.
טיפולים קוסמטיים בהיריון:
השימוש בתכשירי לחות לעור רצוי ומומלץ, בעיקר כי העור נוטה להתייבש ביתר קלות. אני ממליצה להימנע מפילינג כימי עמוק, אולם ניתן בהחלט לבצע פילינג קל, גם באמצעות סבונים ביתיים עדינים.
עור יבש וגרד:
תופעה שכיחה ומעצבנת נוספת בזמן ההיריון היא הופעת גרד. הגרד יכול להיות בכל מקום על פני העור והסיבה להופעתו אינה ברורה. איך מטפלים: משתמשים בסבון שמכיל לחות או בשמן מיוחד כתחליף לסבון, מורחים תכשירי לחות – קרם גוף על בסיס מים או חומרים טבעיים או מלחחים ואפשר גם להיעזר בשמנים שונים. אם התופעה אינה חולפת, פונים לרופא עור ומתאימים תכשיר מתאים לפי המלצתו.
סימני מתיחה:
המתיחה באזור הבטן המפנה מקום לעובר המתפתח, גורמת לעיתים לסימני מתיחה באזור הבטן התחתונה, הירכיים והישבן. אין דרך לדעת מי הנשים שיסבלו מהתופעה – מדובר בנטייה אישית ובהרבה מזל…
איך מטפלים: לסימני מתיחה אין טיפול יעיל בזמן ההיריון. שימו לב: דווקא התכשיר הטוב ביותר נגד סימני מתיחה – הכולל ויטמין A, אסור בתכלית לשימוש בהיריון! הכי מומלץ, למרוח קרמים או שמנים להזנת העור לאורך כל ההיריון – טיפול זה יתכן ויועיל במעט.
אחרי הלידה: ניתן לטפל בסימני המתיחה באמצעות מכשיר לייזר, כמו אצלנו, במרפאות 'כללית אסתטיקה'. מדובר בטיפול פשוט ולא כואב במהלכו קרן הלייזר מחממת את המקום בו קיימים הסימנים ויוצרת בעור חורים מיקרוסקופיים דקיקים. השילוב הזה, מעודד את העור לייצר קולגן. כיוון שסימני המתיחה הם למעשה שקערוריות שבהן חסר קולגן – יצירת הקולגן החדש ממלאת את השקערוריות והסימנים מיטשטשים באופן משמעותי.
טיפול ברפיון העור:
טיפל נוסף בלייזר שניתן לבצע למי שסובלות מבטן רפויה: הלייזר בדומה לטיפול הקודם, מחמם את השומן התת-עורי באזור העור הרפוי בירכיים, בזרועות ובבטן. החימום יוצר מיצוק של השומן ומעניק מראה יותר מתוח ומוצק לעור שמעליו שמונע במקרים מסוימים את הצורך בהתערבות כירורגית. לא מדובר בטיפול שמחליף שאיבת שומן, אלא טיפול לעודף עור בלבד. חשוב לדעת שטיפול זה אינו כואב ולא דורש זמן החלמה.
ד"ר להבית אקרמן היא מומחית לרפואת עור ברשת מרפאות 'כללית אסתטיקה'
תמונה: 'כללית אסתטיקה'
כדאי להירשם עכשיו, כאן למטה,לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
זה קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם